2022. március 10-én került megrendezésre a Kreatív zöldkonferenciája, a Greenwave. Ezúton is szeretnénk megköszönni, hogy meghívást kaptunk az első, kifejezetten ezzel a tematikával foglalkozó szakmai eseményre.


Izgatottan vártuk a beszélgetést, ami lényegében a Kreatív 2021 decemberi számában megtalálható a greenwashingról szóló cikk élő verziója lett. A cikkben a MOL és a Coca-Cola képviselői is megszólaltak a zöldremosással kapcsolatban. A tervek szerint a Cleanwasherstől Paul Ágnes és Vér Balázs, a MOL-tól Halász Ambrus Imre, és a Coca-Cola képviseletében Varga-Nagy Eszter vettek volna részt. A Coca-Cola aznap reggel sajnos visszamondta a szereplést, viszont beugrott a nézők sorából Mihály Eszter a Hell Energy képviseletében, akinek nagyon köszönjük a spontán szereplést.


A beszélgetés folyamán mindenki egyetértett abban, hogy aktívan kell cselekedni a transzformáció, a változás érdekében. A cégek felelőssége, hogy a fogyasztókat transzparens módon, tisztán tájékoztassák a fenntarthatóságért tett valós változásokért. A MOL fenntarthatósági törekvései Paul Ágnes szerint még nincsenek eléggé letisztultan, közérthetően megfogalmazva. Hiányolja például, hogy a Scope 3 terület teljesen elmaradt a fenntarthatósági célok kommunikációjából, ami a cég legszennyezőbb területe. Ebbe a kategóriába azok az üvegházhatású gázkibocsátások, amelyek közvetett módon a vállalat termékeit használva keletkeznek. Paul kiemelte, fontos, hogy a cégek röviden és közérthetően is közöljék a vállalásaikat, illetve részletekbe menően is, azok számára, akik szeretnének elmélyedni a témában. Halász Ambrus, a MOL képviselője elmondta, hogy a vállalat részéről a szándék megvan a fenntarthatósági törekvésekhez, csak a fejlesztések miatt időre van szükségük. Viszont az plusz pont a vállaltnak, hogy nem próbálja magát zöldnek bemutatni, illetve nem tolja át a felelősséget a fogyasztóra, amit sajnos egyéb iparági nagyvállalatok megtesznek.


A Hell fenntarthatósági törekvéseiről Mihály Eszter mesélt, aki szerint fontosabb, hogy a cég a már elért és folyamatban lévő fejlesztéseit kommunikálja elsősorban a fogyasztóknak és ne hosszútávú vállalásokat tegyen. Jelenleg az alumínium újrahasznosításánál is ezt a stratégiát alkalmazzák. Szerinte nem érdemes évtizedekre előre vállalásokat tenni, ma kell a legjobb megoldásért tenni. 
Vér Balázs véleménye szerint azzal nincs baj, ha egy cég kifele is kommunikálja a törekvéseit, kiemelte azonban annak a fontosságát, hogy a vállalatok a céljaikat apróbb lépésekre bontsák, így ezek nyomonkövethetőbbé válnak. Már a befektetők is egyre inkább számon kérik a cégeken a fenntarthatósági törekvéseiket. Ez a folyamat magával hozhat változásokat a szabályozási rendszerben is.