A washing típusú technikák rövid története

Bujtás Attila írása

1591. Anglia: Olcsó mésszel festették  hófehérre a rossz állapotú ingatlanok falait, még a bútorokat is, hogy így takarják el a lakások, épületek valós állapotát. Innét ered a WHITEWASHING kifejezés, ami akkoriban kifejezetten az ingatlanok szakzsargonja volt.

1800. Egyesült Államok: A botrányokba keveredett politikusok estében kezdték használni a WHITEWASHING kifejezést, akik aztán adományozással, jótékonykodással mosták magukat tisztára, festették imázsukat fehérre.

1992. A marketingkommunikációba, reklámba is átszivárog a technika. Elsőként PINKWASHING verzióban, amikor a nőknek szánt termékeken ábrázoltak rózsaszín szalagot, a mellrák alapítványok, mozgalmak jelképét. Ezzel azt az érzetet keltették, hogy ha a fogyasztó ilyen terméket választ, azzal ezeket az alapítványokat támogatja. Ez vagy igaz volt, vagy nem, de leginkább az arányokkal van a probléma: a többlethaszonhoz képest elenyésző mértékben jótékonykodtak.

2019. Aztán már sorban jöttek a színek, egyik a másik után. A REDWASHING, aminek jelentése, hogy a gyártó társadalmi egyenlőséget és igazságosságot hirdet, illetve támogat, legyen szó kereskedelmi termékekről, vagy politikai haszonszerzésről. Eközben az ügy valós támogatására nem, vagy csak elenyésző mértéket áldoznak a profitjukból. Legtöbbször csak szavak szintján támogatják ezeket a célokat. Sajnos sokszor olyan cégek is „kiálltak” az ügyekért, akik Ázsiában éhbérért, vagy akár gyermek munkásokkal termelnek, vagy termeltetnek alvállalkozóikkal.

A PURPLEWASHING következett a sorban. Az ilyen kommunikáció a feminizmus támogatásával próbál piaci vagy politikai előnyhöz juttatni a kommunikátort.

És jött egy nevében kivétel, az ASTROTURFING. Ezesetben olyan civil és amatőr kezdeményezések mellé állnak a cégek, amelyek valójában nem természetesen jöttek létre, hanem a háttérben a támogató cégek találták ki, szervezték meg, és finanszírozták a kezdetektől. A valódi alulról jövő kezdeményezéseket GRASSROOTS = fűgyökereknek, gyökérverésnek hívják. Az Astoturf = műfű márka, amivel tökéletesen leírták, hogy valójában miről is van szó.

BLUEWASHING – a vizek megmentéséért és a minél kevesebb ipari célú vízfelhasználásért küzdő imázs.

Aztán efelett jelenik meg a GREENWASHING, amely BLUEWASHINGot is magába foglaló, teljes környezetvédelmi imázzsal operáló kommunikációt jelenti. Jellemzően olyan cégek használják, akik inkább pusztítják a földet, mint megmentenék azt.

RAINBOW-WASHING – a homoszexualitás, a másság, a gender-mozgalmak és a tolerancia támogatását hirdetik. Ez talán a legolcsóbb marketingfestés, hiszen elég csak kommunikálni. Nem kell pénzt áldozni, adományoznia a márkának.

2020. Az Egyesült Államokból kiindulva hódít a legújabb szín, a BLACKWASHING, amely a BLM mozgalom felhasználása márkaimázs építésre.