Lehet-e előnye annak, ha egy iparágat megbélyegeznek? A válasz sajnos az, hogy igen. Egy, a Journal of Management Studies folyóiratban publikált tanulmány szerint a környezetszennyezőnek megbélyegzett cégek (például olaj- és gázipar, vegyipar) zöld megtévesztéseivel szemben sokkal elnézőbbek vagyunk mi fogyasztók, míg az úgymond “tisztának” megítélt iparágakat (például megújuló energia) kritikusan lessük. De mi ennek az oka? És mire következtethetünk ebből?

A tanulmány 15 évre visszamenőleg 47 országban összesen 47 365 céget követett nyomon.  Megfigyelhető volt, hogy azokat a cégeket, amelyek hamis zöld üzeneteket közöltek, a piac a kereslet csökkenésével bűntette, ez azonban csak azokban az iparágakban volt megfigyelhető, amelyek alapból nem lettek környezetszennyezőnek, azaz “piszkosnak” megbélyegezve. Hogy a megbélyegzés fogyasztói pszichológiai szemszögből nézve miért védte meg ezeket a cégeket, azt egy másik tanulmány keretében vizsgálták. Kiderült, hogy a fogyasztók a megbélyegzett cégeket megbízhatatlannak tartották, sőt számítottak rá, hogy ezeknek a cégeknek kétes üzletei vannak. A közvéleménytől így kimondatlanul engedélyt kaptak a környezetszennyezésére és a greenwashingra. 

A kutatásból több következtetés is levonható. Egyrészt bebizonyította, hogy a greenwashingnak tényleg vannak anyagi következményei a cégekre nézve, mert a fogyasztók bizalma csökken a cég iránt. Másrészt megmutatta, hogy a “piszkos” iparágaknak versenyelőnyt jelent az, hogy a fogyasztók nem olyan szinten bírálják őket a felelősségvállalásuk elmulasztásáért, mint a nem eleve megbélyegzett iparágakat. Harmadrészt az a következtetés vonható le, hogy a kormányoknak és a nemzetközi szervezeteknek a greenwashinggal szembeni fellépésnél a szennyező iparágakra kellene jobban összpontosítaniuk.

Források: Journal of Management Studies, The Conversation A cikket írta: Bányai Klaudia

Eredeti tanulmány: Online Library