Eljött a december, és mint minden évben idén is megrohamozták az emberek a boltokat. Vásárlás közben megfigyelhetőek a különböző ajándékozó embertípusok. A jól megfontolt, a termékek előtt órákig állóktól kezdve a karácsonyi vásárláson hamar túlesni akarókig széles a skála. Szerencsére egyre többen vannak, akik a környezetkímélő ajándékokat keresik, azonban a fenntartható karácsony Grincse, a greenwashing megnehezíti a jószándékú vásárlók életét. A Cleanwashers csapata nem is kívánhatna mást az ünnepekre, mint hiteles, zöld állításokat!

Ahhoz, hogy ez a kívánság teljesüljön itt egy rövid útmutató pár kérdéssel, ami segít a nagy karácsonyi forgatagban a hiteles, zöld állítások megtalálásában:

🎁 Egyértelműen van megfogalmazva az állítás? Értjük, hogy pontosan mire vonatkozik a kijelentés?

🎁 Alá van támasztva a termék/ szolgáltatás zöld tulajdonsága? Lehet ez tanúsítvány, összehasonlítás esetén egy hivatkozás arra, mihez képest ennyivel-annyival fenntarthatóbb a termék vagy akár egy QR-kód, ami tovább visz a fenntartható tulajdonság részleteit igazoló oldalra.

🎁 Átláthatóak a közölt információk vagy csak egymástól független összezavaró megfogalmazásokat és számadatokat látunk?

🎁 Túlzó a kijelentés? Itt is fontos, hogy kritikusan gondolkozzunk, akár egy jó szándékú kijelentésnél is lehet túlzásba esni, mint a karácsonyi süteménnyekkel az ünnepi asztalnál. Finom, mégis ha túl sokat eszel belőle rosszul leszel tőle.

🎁 Kapcsolódik a vizuális megjelenés a termékhez és annak fenntartható tulajdonságaihoz vagy annyira indokolatlan, mint virágföldet árulni a műfenyőhöz?

A legkörnyezetbarátabb ajándékra, az együtt töltött időre és a közös élményekre azonban a greenwashing Grincs nem tud hatni, így ezekből kívánunk a legtöbbet Mindenkinek! Kellemes ünnepeket! 😊🎄

A Cleanwashers csapata